در ستایش عامل زادآوری بلوط‌ها در باغ گیاه‌شناسی ملی ایران!

سنجاب

      همه می‌دانیم که سال جاری (سال آبی ۸۷-۱۳۸۶)، یکی از خشک‌ترین سال‌های کشور در طول ۵۰ سال اخیر بوده و در بسیاری مناطق – از جمله تهران – میزان بارندگی از میانگین درازمدت ۴۰ ساله به مراتب کمتر بوده است. از همین رو، اغلب طرح‌های بذرپاشی و جنگل‌کاری امسال با مشکلات فراوان روبرو بودند، به ویژه اگر سرمای طاقت‌فرسای سال گذشته را نیز به یاد آوریم که آن نیز به تشدید خسارت وارد بر عرصه‌های طبیعی و دست‌کاشت را افزایش داد.


     با این وجود، وقتی چندی پیش با همکارم عزیزم، محمّد سعید توکل – یکی از پیشکسوتان حوزه‌ی طراحی منظر و باغ‌های اکولوژیک – سخن می‌گفتم، او به نکته‌ی ظریف و جالبی اشاره کرد: اینکه در سال جاری میزان زادآوری طبیعی بلوط‌ها در سطح باغ ۱۵۰ هکتاری مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، افزایش یافته و حتا برای نخستین‌بار نهال‌های تازه از خاک درآمده‌ی بلوط  در پارسل‌هایی مشاهده شده که تاکنون وجود نداشته است.


      می‌دانید دلیل این زادآوری پرشمار چه بوده است؟!     جاندار کوچک و بسیار زیبایی به نام سنجاب که کودکان دیروز و امروز! او را سال‌هاست با نام «پسر شجاع» در پویانمایی‌های مشهورش دیده و می‌شناسند.


    در حقیقت، این پستانداران کوچ‌جثه و چالاک  که شمارشان در باغ گیاه‌شناسی ملّی ایران قابل توجه است، با جمع‌آوری و دفن میوه‌های بلوط در جای جای باغ مؤسسه، کمک فراوانی به زادآوری طبیعی این درخت ارزشمند کشور انجام می‌دهند. وظیفه‌ای که در عرصه‌های طبیعی نیز انجام داده و در حقیقت، یکی از دلایل کاهش زادآوری درختان بلوط در رویشگاه جنگلی زاگرس، همین شکار بی‌رویه و کاهش شمار جمعیت این گونه به دلیل نامطلوب شدن شرایط زیستگاهی‌اش بوده است.

دانه یا میوه بلوط


     البته خوشبختانه، اخیراً سازمان حفاظت محیط زیست کشور، طرح‌هایی برای احیاء زیستگاه‌های این جاندار زیبا و مفید (البته همه جانداران مفید هستند) تدارک دیده است. از جمله مدیرکل محیط زیست استان ایلام اخیراً خبر از رها سازی سنجاب در تنگ رنو داد.

  یادمان باشد:    طبیعت، زیباتر و در عین حال حساس‌تر از آن چیزی است که می‌پنداریم. پس بیاییم در حفظ آن و حرمت محیط و زیستمندانش بیش از پیش کوشا باشیم. حضور سنجاب‌ها، یعنی تداوم حیات در رویشگاه‌های جنگلی زاگرس. و تداوم حیات این رویشگاه کم‌نظیر کشور و جهان، یعنی: حفظ پایداری بوم‌شناختی سرزمین مقدس مادری‌مان

منبع:http://darvish100.blogfa.com/post-937.aspx

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد