سیستم تجربه هوشمند رویت هلال ماه

برای نخستین بار در دنیا؛ سیستم تجربه هوشمند رویت هلال ماه طراحی شد

خبرگزاری فارس : نخستین سیستم تجربه هوشمند رویت هلال ماه در دنیا توسط دانشجوی

 واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی طراحی شد.

 

علیرضا حکیمی دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر (هوش مصنوعی و رباتیک) واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی فارس‌، در این خصوص گفت: رویت‌پذیری هلال ماه یکی از دغدغه‌های کشورهایی می‌باشد که به نوعی از تقویم هجری قمری استفاده می‌کنند.
وی ادامه داد: بدیهی است خطای عوامل انسانی در رویت هلال ماه‌های خاص مثل رمضان و شوال از طرف علمای این فن تا 15درصد عنوان شده است، از این رو تعدادی از علمای علم نجوم معیارهایی چون روش‌های عددی برای پیش‌بینی رویت‌پذیری هلال ماه ارائه داده‌اند که البته هیچکدام عددی برای دقت در پیش‌بینی ارائه نکرده‌اند که بتوان بر اساس آن تصمیم قاطعی اتخاذ کرد.
وی گفت: همچنین وجود عوامل خاصی مثل آلودگی نوری و جوی در شهرها، نامساعد بودن شرایط آب و هوایی در زمان رصد و ... می‌تواند باعث بروز خطاهای بارز دیگری در رویت هلال و در پی آن خطا در نگاشت روز اول ماه‌های قمری شود که از لحاظ شرع اسلامی مشکلات عدیده‌ای بوجود خواهد آورد.
وی با بیان این مطلب که پروژه‌ای تحت عنوان «طراحی سیستم خبره پیش‌بینی رویت هلال ماه (اولین تجربه هوشمند استهلال در دنیا)» مطرح شد، افزود: هدف از انجام این پروژه، ایجاد یک سیستم خبره جهت پیش‌بینی رویت‌پذیری هلال ماه است که با دقت بالا، ابتدای هر ماه قمری را مشخص نماید تا مشکلاتی که مخصوصا در سال‌های اخیر در استخراج تقویم هجری قمری بوجود می‌آید، برطرف شود.
حکیمی گفت:‌ با توجه به اهمیت مسئله، با مطالعات فراوان در مورد نتایج ارصاد معتبر نجومی در ایران و جهان، ضمن داده‌کاوی، برای اولین بار روش (معیار - سیستم خبره) هوشمندی جهت پیش‌بینی رویت‌پذیری هلال ماه ارائه شد.
وی ادامه داد: ابتدا 830 گزارش معتبر (داده‌های واقعی) از ارصاد منجمان این حوزه گردآوری و با گزینش 6پارامتر مهم در گزارشات، پایگاه داده ایجاد شد.
وی ادامه داد: با استفاده از این پایگاه داده و یکی از قوی‌ترین ابزارهای هوشمند پیش‌بینی یعنی ANFIA (Adaptive-Network-Based Fuzzy Inference System) پیش‌بینی رویت‌پذیری هلال‌های ماه با ابزار اپتیکی و چشم غیرمسلح در 4منطقه اصلی، 3منطقه بحرانی و یک منطقه بحرانی ویژه مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج حاصل آزمایش شد.
حکیمی افزود: در این پروژه برای نخستین بار اهمیت متغیرهای مورد استفاده در این حوزه، با روشی نوین به تنهایی یا در کنار سایر متغیرها مورد مطالعه علمی قرار گرفته است.
حکیمی با بیان این مطلب که برای انجام این تحقیق که در واقع نخستین پروژه بین رشته‌ای، بین نجوم و هوش مصنوعی در ایران است، سعی بر این بوده که از کلیه منابع معتبر داخلی و خارجی، استفاده شود، افزود: مهمترین بهره‌وران این سیستم خبره را مراکز استخراج تقویم هجری قمری در سراسر دنیا، از جمله مرکز تقویم دانشگاه تهران،‌دفاتر مراجع عظام شیعه و سنی در سراسر دنیا، ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری و مراکز علمی - تحقیقاتی - نجومی سراسر دنیا و... تشکیل می‌دهند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد